Aktualności

Dodano: 2016-02-03 17:26:53 Kategoria: Aktualności

Certyfikat "JAKOŚĆ TRADYCJA " dla Karpia Królewskiego z "Bud"

Certyfikat opatrzony Znakiem "JAKOŚĆ TRADYCJA " dla Karpia Królewskiego z "Bud"


Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie po przeprowadzonej kontroli przyznała Certyfikat opatrzony znakiem „JAKOŚĆ TRADYCJA” : „Karp Królewski z „Bud” Gospodarstwu Rybackiemu „Budy” Pana Grzegorza Wójcickiego.

Kapituła Znaku Gwarancyjnego „Jakość Tradycja” udziela prawo do użytkowania tego znaku produktom, które pochodzą z gospodarstw ekologicznych, stosujących Dobra Praktykę Rolniczą i Dobrą Praktykę Hodowlaną z wyłączeniem GMO. Obecnie w Polsce Znakiem „Jakość Tradycja” objęte są tylko cztery Gospodarstwa Rybackie.

Produkcja Karpia Królewskiego z „Bud” prowadzona jest w gminie Busko-Zdrój w miejscowości Kotki-Budy. Obiekty stawowe są zasilane wodą z potoku Pomykowskiego.

Gospodarstwo znajduje się w centrum największego kompleksu leśnego powiatu buskiego, a także w Szaniecko- Soleckim Parku Krajobrazowym, a ponad 60% terenu to obszar Natury 2000.

Produkcja Karpia w 100% prowadzona jest w cyklu trzyletnim w oparciu o własny materiał zarybieniowy. Do rozrodu Karpia stosowana jest linia gołyska, która została wytworzona w latach 1954-56. w wyniku prac mających na celu odtworzenie Karpia galicyjskiego po stratach spowodowanych II Wojną Światową.

Karp Królewski z „Bud” dostępny jest przez cały rok w Gospodarstwie Rybackim „Budy”, przy którym znajduje się Pensjonat „Jesionowy Dworek”, gdzie można zjeść potrawy z Karpia i z innych ryb z własnej hodowli.

Potrawy z Karpia Królewskiego z „Bud” można spróbować w Hotelu Bristol w Busku-Zdroju i w innych restauracjach.




Certyfikaty

Liczba zdjęć w galerii: 0