Aktualności
Dodano: 2015-06-11 12:40:55 Kategoria: Aktualności
Wizyta Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" i "Wesoły Karpiowóz"
Od 3 do 8 czerwca w Pensjonacie Jesionowy Dworek mieliśmy zaszczyt gościć przedstawicieli stowarzyszenia Promocji Ryb Pan Karp oraz Mistrzów Kuchni : Roberta Stelmaszyka (szefa kuchni reprezentacji Portugalii Euro 2012) , oraz Michała Godyń (szefa kuchni ambasadora Szwecji).
W ciągu tych dni Karpiowóz zawitał w kilku miastach województwa Świętokrzyskeigo.
W dniu 3 czerwca KARPIOWÓZ zawitał do starego grodu Wiślica Państwa Wiślan, kolebki chrześcijaństwa Polskiego . Impreza miała charakter otwartego spotkania z mieszkańcami Wiślicy. Odbyło się to na placu sportu i rozrywki. Główną atrakcją spotkania było smażenie karpia i jego darmowa degustacja. „Jedzenie wspaniałe” - tak komentowali uczestnicy spotkania. Ponadto nie zabrakło atrakcji dla dzieci: malowanie twarzy, konkursy malarskie, zawody sportowe, pokaz tańca przez dzieci. Ogólnie można stwierdzić, że impreza się udała, a pogoda dopisała:)
W czwartek, 4 czerwca na szydłowskim rynku w godzinach 13.15 - 16.15 gościł KARPIOWÓZ. Wszyscy chętni kosztowali przepysznych potraw ryb słodkowodnych przygotowanych przez kucharza Roberta Stelmaszyka. W przepięknej scenerii Rynku zaparkował cały sprzęt niezbędny do przeprowadzenia imprezy związanej z promocją hodowli karpia oraz jego konsumpcją. Pogoda dopisała. Czas oraz fakt święta kościelnego spowodowało, iż stoisko zostało zdominowane przez mieszkańców Szydłowa.
Imprezę zaszczycili :Wójt Gminy Szydłów oraz Starosta Staszowski.
Można stwierdzić, że spotkanie w Szydłowie udało się w 100%.
5 czerwca Karpiowóz odwiedził Stopnicę w godz. 17:00 – 20:00 (obiekty sportowe, ul. Kazimierza Wielkiego 15), gdzie podawany do degustacji został Karp z sosem tzatziki .
W dniu 06.06.2015 r. w Busku-Zdroju, przy deptaku ulicy Mickiewicza, pomiędzy Buskim Samorządowym Centrum Kultury a Hotelem "Bristol" odbyła się promocja karpia "Świętokrzyskiego". Rozdawano usmażone karpie oraz przeprowadzono rozmowy z zaproszonymi gośćmi do Karpiowozu. Gośćmi byli Pan Burmistrz Waldemar Sikora, Pan w-ce Burmistrz Tomasz Mierzwa oraz Pani Małgorzata Donoch - Prezes "Słonecznego Lidera", którzy opowiedzieli o inwestycjach współfinansowanych przez środki PO RYBY. Podczas udzielanych wywiadów dużym zainteresowaniem cieszyły się potrawy z karpia oraz konkursy dla dzieci na najładniejszy rysunek związany z rybactwem, gdzie można było wygrać ciekawe nagrody.
Kolejnym etapem było miasteczko Koziołka Matołka, mowa o Pacanowie. Podczas wizyty Karpiowozu spotkaliśmy wyśmienitych gości, którzy zostali poczęstowani daniami z karpia. Karpiowóz odwiedzili między innymi aktor Tomasz Karolak oraz Marszałek Województwa Świętokrzyskiego Adam Jarubas. Tego dnia goście mieli okazje spróbować smażonego karpia z truskawkami, kremem balsamicznym, mięta i bazylia.
Ostatnim etapem podróży Karpiwozu po województwie świętokrzyskim było miasto Połaniec. Mistrz kulinarny Robert Stelmaszyk przygotował smażonego karpia z arbuzem i serem feta. Największą radość z przyjazdu Karpiowozu miały dzieci, które wspaniale bawiły się na placu. Uczestnikom bardzo smakowały potrawy podawane przez Mistrza Kulinarnego.
Mamy nadzieję,że Karpiowóz odwiedzi jeszcze nasze regiony.