Aktualności

Dodano: 2015-06-16 10:39:35 Kategoria: Aktualności

Finał XV edycji Konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów"

14 czerwca 2015r. na placu Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach odbył się Finał XV edycji Konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów".

W konkursie brały udział 53 produkty ,które rywalizowały w 21 podkategoriach, w obrębie czterech głównych kategorii: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.

Ich oceną zajęła się specjalna komisja, w skład której weszli między innymi: Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Jan Zwoliński - wiceprezes tej instytucji, Małgorzata Michałowska-Wójcik - zastępca dyrektora Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach, czy Ewa Borycka ze Świętokrzyskiej Izby Rolnej.

Nasze Gospodarstwo Rybackie "Budy " zaserwowało smażonego "Karpia Królewskiego z Bud " i nasza właśnie potrawa zwyciężyłą w kategorii : produkty i przetwory z ryb.

Nagrody dla najlepszych

Wybór nie był łatwy, zwłaszcza, że wysoka temperatura nie ułatwiała pracy, ale smak obronił się sam. Dla najlepszych przygotowano nagrody.
Organizatorem wydarzenia były: Urząd Marszałkowski, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach i Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach.
Wydarzeniu towarzyszył koncert laureatów XXXIX Buskich Spotkań z Folklorem oraz kiermasz produktów regionalnych.


Wyniki
Produkty nagrodzone podczas wojewódzkiego finału edycji ogólnopolskiego Konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”.

Kategoria I: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria 1 – produkty i przetwory mięsne – przyznano dwie równorzędne nagrody:
- Szynka z Klonowa wyprodukowana przez Produkcja wyrobów z mięsa "DEF Furmańczyk Dariusz” z Klonowa w powiecie skarżyskim;
- Kiełbasa swojska z Okoła wyprodukowana przez Jerzego Walczyka z gminy Bałtów (powiat ostrowiecki).
Podkategoria 2 – produkty i przetwory z ryb:
- Karp królewski z Bud, producent: Gospodarstwo Rybackie "Budy” Grzegorz Wójcicki (powiat buski).
Podkategoria 3 – produkty mleczne:
- Ser gospodarski z Podłazów, producent: Serownia Podłazy Beata Bardzyńska (powiat kielecki).
Podkategoria 4 – miody:
- Miód mniszkowy napękowski, producent: Pasieka Rodzinna "Miody Napękowskie” Gospodarstwo Rolne Marta Bęben (powiat kielecki).

Kategoria II: produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategoria 1 – przetwory owocowe:
- Konfitura z wiśni nadwiślanki, producent: Sad Danków Agata i Dawid Piechota (powiat włoszczowski).
Podkategoria 2 – przetwory warzywne: nie przyznano nagrody.
Podkategoria 3 – produkty zbożowe:
- Chleb żytnio-razowy z czarnuszką z Bodzentyńskiej, producent: Piekarnia Bodzentyńska Ewelina Radziejewska z Kielc.
Podkategoria 4 – wyroby cukiernicze:
- Bułeczka z cukrem z Rudy Malenieckiej, producent: Piekarnia u Szewczyka Naturoftaste Sp. z o.o. Michał Szewczyk Robert Kośmider (powiat konecki).

Kategoria III: napoje regionalne
Podkategoria 1 – napoje bezalkoholowe – nie przyznano nagrody.
Podkategoria 2: napoje alkoholowe:
- wino gronowe białe półsłodkie Sandomirius, producent: Winnica Sandomierska Marceli Małkiewicz (powiat sandomierski).

Kategoria IV: inne produkty regionalne
- Lody truskawkowo-śmietanowe od Trepki, producent: Kawiarnia "Tradycja” Kinga Trepka z Nowej Słupi (powiat kielecki).

Finał XV edycji Konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów"

Liczba zdjęć w galerii: 6

  • Zobacz
  • Zobacz
  • Zobacz
  • Zobacz
  • Zobacz
  • Zobacz
1